За връзка с нас: 032 / 64 84 87


American flag with Liberty statue image. Vector illustrationЗа последните 60 години тази програма е помогнала на повече от 10 000 момчета и момичета от повече от 70 страни да подобрят уменията си в областта на селското стопанство, работейки във всички области, и всички климатични зони на САЩ.

Стажантите изучават практически селскостопански техники във ферми в САЩ, като в същото време живеят в една различна културна среда.

Нашата цел е да дадем на младите мъже и жени умения, които ще им позволят да повишат количеството и качеството на храните, произвеждани в световен мащаб. Фермите, с които работим, са животновъдни /свинеферми, кравеферми/; за производство на зърно, за млечни продукти, зеленчукопроизводство, цветя, тропически плодове, парници и т.н. Работим с ферми от Мейн до Флорида и Хавай, което осигурява широк спектър от възможности за придобиване на практически опит при различни климатични условия и в различни сфери.

В допълнение към практическото обучение и опит, потапянето в немския начин на живот и подобряването на езиковите Ви умения, ще получите и безплатно настаняване във фермата с необходимите удобства, медицинска осигуровка /без частта на съучастие/ и месечна стипендия от поне $ 900.

Поради визовите ограничения нашите програми са със срок до 1г. Ще пътувате с J1 виза за обмен на студенти, а как да кандидатствате за тази виза ще Ви дадем точни инструкции и всички необходими документи след като получим потвърждение от фермер, че сте одобрен/а за стаж.

Процедура: Цялата процедура от кандидатстването през намирането на подходящ стаж до получаването на виза може да отнеме от 2 седмици до 6 месеца. Ние подготвяме документите възможно най-бързо, но понякога се получават забавяния докато намерим подходящ стаж, подписването на Плана за Стаж (DS-7002 form) или определянето на дата за интервю за виза в Американското посолство

1. Необходимо е да подготвите пакета, с който ще кандидатствате. Първоначално можете да ни го изпратите по електронната поща, но по-късно трябва да получим и оригиналите по пощата, тъй като Държавният департамент на САЩ изисква представянето на оригинален подпис върху апликационната форма. Той включва:

 • Апликационна форма, която ние ще Ви предоставим
 • медицинско по наш формуляр, или еквивалент на английски език
 • CV – тъй като конкуренцията е висока, е необходимо да дадете възможно повече информация за себе си и за стажа, който търсите.
 • копие от международния паспорт или личната карта
 • Копие от дипломата за завършено образование, свързано със селското стопанство, или друг документ от учебното заведение /Удостоверение за настоящите студенти/. Моля имайте предвид, че макар такова образование да не е задължително, за да кандидатствате по програмата и да получите одобрение от някоя ферма, то може да е от съществен значение при интервюто за виза. Поради което препоръчваме на всички стажанти, които не са завършили селскостопански колеж или университет, да представят препоръки или други документи, удостоверяващи стаж в сферата поне 3г.

2. Втората стъпка е да ни изпратите тези документи – няма ограничения във времето, приемаме кандидатури през цялата година.

3. След това кандидатурата Ви ще бъде изпратена на подбрани ферми. Когато бъдете одобрен/а спонсорът на визата Ви ще подготви План за стажа (DS-7002 form) и ще го изпрати за подпис на фермера. Този план трябва да се представи пред Държавния департамент, тъй като по същество представлява договор между Вас, фермата и спонсора на визата Ви да бъде проведено практическото обучение, описано в плана.

4. След като фермерът подпише плана трябва да го подпишете и Вие. Според законите на САЩ спонсорът не може да подготви документите, необходими за виза, ако не представи подписан от всички страни оригинал на плана.

5. Следващата стъпка е подготовката на документите, необходими за издаването на J1 визата. Те се подготвят от спонсора на визата и щом са готови ще Ви бъдат изпратени по пощата

6. След като ги получите вече можете да си насрочите ден и час за интервю в Американското консулство към най-близкото посолство на САЩ. Моля не забравяйте, че решението дали ще получите или не виза зависи само от служителите на Консулството.

7. Последната стъпка е организирането на пътуването Ви - трябва ВЕДНАГА след като получите виза да се свържете с нас, за да координираме заминаването Ви. Моля не купувайте самолетни билети и не правете никакви резервации, преди да съгласувате това с нас или с фермера.

Разходи:

 • Такса за участие по програмата – €500, която се внася на две вноски – €200 при подаване на документите и €300 при подписване на Плана за стаж (DS-7002 form). Първата вноска се възстановява в пълен размер, ако не успеем да Ви намерим подходящ стаж в рамките на 1г. или не успеем да осигурим издаването на документи за виза. При отказ на виза се възстановяват €250.
 • Такса за виза – $ 160 към момента /таксата може да се променя едностранно от американска страна, така че към момента на Вашето кандидатстване е най-добре да проверите какви са таксите лично в Американското консулство в София/
 • такса SEVIS – $ 90 към момента.
 • Пътни разходи до фермата.
 • Съучастие в плащанията по здравната Ви осигуровка, ако не наложи да ползвате медицински услуги в САЩ.

За допълнителни подробности моля свържете се с НАС.